Kuopion Eläinlääkärikeskus Avoinna arkisin klo 8-17 p. 017 266 2266

Valmistautuminen tavanomaisiin tutkimuksiin ja toimenpiteisiin

valmistautuminen tavanomaisiin tutkimuksiin ja toimenpiteisiin

Tavanomaisiin tutkimuksiin ja toimenpiteisiin valmistautuminen

Pääsääntöisesti suosittelemme ennen sovittua vastaanottoaikaa 12 tunnin paastoa, josta viimeisen 2 tunnin aikana ei ole annettu vettä, mikäli on oletettavissa että eläin rauhoitetaan, nukutetaan tai lemmikiltäsi otetaan verinäytteitä klinikalla.

Ottakaa lemmikin rekisteritodistus, passi, terveyskortti yms. tarvittavat asiakirjat mukaan vastaanotolle, mikäli lemmikki tulee niihin merkittävää toimenpidettä varten klinikalle.

Voitte valmistautua eläinlääkärillä käyntiin kirjaamalla paperille etukäteen tietoja lemmikin voinnista ja mahdollisista oireista. Tiedot eläimen juomasta vesimäärästä vuorokaudessa, mitä lemmikki syö, virtsaamiskäytös viimeaikoina, ulostusten määrä ja laatu, koska oli viimeinen kiima, havaitut normaalista poikkeavat oireet yms. ovat arvokas apu kliinistä tutkimusta tehdessä.

Mikäli koira tulee jatkotutkimuksiin tai -hoitoon muualta eläinlääkäriltä, ottakaa paperit, mahdollinen lähete, laboratoriovastaukset, röntgenkuvat yms. dokumentit aiemmin tehdyistä tutkimuksista ja hoidoista mukaan klinikalle. Mikäli toivotte ja sallitte, lähetämme taas vastaavasti potilastiedot käynnistä klinikallamme potilaan lähettäneelle eläinlääkärille.

Muistattehan tarkistaa Kennelliiton antidopingsäännökset, jos koiranne on ilmoitettu näyttelyyn tai kokeisiin, sillä lääkitys saattaa olla este osallistumiselle!

Pentuetarkas​tus

Ota emä ja pennut, sekä emän viralliset paperit mukaan klinikalle.

Röntgenkuvaus

Ota eläimeltä aiemmin otetut röntgenkuvat ja muut potilaspaperit mukaan vastaanotolle kontrollikäynnille.

Koska varsin usein joudumme antamaan kevyen rauhoituksen röntgenkuvausta varten, suosittelemme koirille ja kissoille noin 12 tunnin paastoa ennen toimenpidettä. Vettä saa olla tarjolla, kuitenkin vesikuppi otetaan pois paria tuntia ennen toimenpidettä.

Sokeritautisen eläimen kontrollikäynti

Lääkitys ja aamiainen annetaan normaalisti.
Kontrolliaika mieluiten 1½ tuntia insuliinin annon jälkeen (yleensä aamuaika).

Epilepsia-kontrollikäynti

12 tunnin paasto, vettä saa olla tarjolla.
Aamulääke annetaan vasta näytteenoton jälkeen.

Ensimmäinen kontrolli noin 2 viikkoa lääkityksen aloittamisen tai annoksen muuttamisen jälkeen ja jatkossa 1-2 x vuodessa.

Hypertyreoosi kissan kontrollikäynti

12 tunnin paasti, vettä saa olla tarjolla.
Lääkitys annetaan normaalisti.

Hypotyreoosi koiran kontrollikäynti

12 tunnin paasto, vettä saa olla tarjolla.
Lääkitys annetaan normaalisti edellisenä päivänä.
Näytteenottoaamuna ei anneta lääkitystä eli näytteenotto noin 12 tuntia edellisestä lääkityksestä.

Sydämen vajaatoiminta kontrollikäynti

12 tunnin paasto, vettä saa olla tarjolla.
Lääkitykset aamulla normaalisti.

Virtsatietutkimukset

Aamulla otettu keskivirtsanäyte olisi paras.
Näyte mahdollisimman tuore.

Mikäli on oletettavaa että halutaan tehdä virtsarakon UÄ-tutkimus, pyritään siihen että rakko on mahdollisimman täysi ennen vastaanotolle tuloa.
Tällöin pyritään varaamaan aamuaika ja mahdollisesti saatetaan kantaa koira vastaanotolle, niin ettei se virtsaa ennen toimenpidettä. Kun UÄ-tutkimus on tehty, voidaan näyte ottaa sen jälkeen klinikalla tai sen välittömässä läheisyydessä.

Koiran näytteen ottamisessa ota ulosmennessäsi mukaan puhdas laakea näytteenottoastia. Saunakauha on oiva väline näytteen keruuseen. Muista puhdistaa, huuhdella ja kuivata näytteenottoväline huolellisesti ennen näytteenottoa.

Kissalta on hyvä ottaa näyte pienellä kauhalla, kun kissa kyykistyy astialle. Muista puhdistaa, huuhdella ja kuivata näytteenottoväline huolellisesti ennen näytteenottoa. Kissa ei keskeytä pissaamistoimenpidettään yhtä herkästi kuin koira, joten näytteenoton pitäisi käytännössä onnistua näin.

Vältä roskien, veden, mahdollisen lumen tai kissanhiekan mukaantuloa näytteeseen. Kaikki ylimääräinen voi aiheuttaa virhetulkintoja eikä roskaista näytettä voi viljellä.

Siirrä näyte huolellisesti pestyyn, huuhdeltuun ja kuivattuun kannelliseen kuljetusastiaan (esim. puhdas pakasterasia). Säilytä näyte jääkaapissa jos et voi tuoda näytettä välittömästi eläinlääkäriasemalle. Näytteen maksimi säilytysaika on 12 tuntia. Näytteen ei tulisi olla yli 30 minuuttia huoneenlämmössä. Mikäli asut kaukana, laita kylmäkalle näytteen viereen kuljetuksen ajaksi.

Kysy henkilökunnaltamme lääkkeiden ottoajankohdasta yms. mieltäsi askarruttavista asioista hyvissä ajoin ennen vastaanottoaikaa.

Valmistautuminen rauhoitusta tai nukutusta vaativiin tutkimuksiin      

 

Jaa tämä sivu: