Kuopion Eläinlääkärikeskus Avoinna arkisin klo 8-17 p. 017 266 2266

Tähystystutkimukset ja -toimenpiteet

Gastroskopia, rhinoskopia, bronkoskopia, kystoskopia, artroskopia, otoskopia...

Meillä on valmius tähystää ja tarvittaessa tehdä myös erilaisia toimenpiteitä tähystyksessä, eri puolilla eläimen elimistöä.

Yleisimpiä syitä miksi koira tulee lähetteellä tähystykseen, on hengitysteissä tai ruuansulatuskanavassa esiintyvät ongelmat.

Esimerkiksi metsästyskoirilla erilaiset vierasesineiden yms. aiheuttamat hengitysteiden tulehdukset ovat hyvin yleisiä ja useimmiten tähystyksessä varsin helpostikin hoidettavissa.

Vierasesinepihdeillä ja muilla instrumenteilla voidaan useissa tapauksissa poistaa elimistöön joutuneita esineitä esim. mahalaukusta, syvältä sieraimista tai ruokatorvesta ilman kirurgiaa.

Tähystysten yhteydessä otetaan tarvittaessa kudos- ja/tai irtosolunäytteitä.

Keinosiemennyksen nartun kohtuun teemme tähystyksessä.

Valmistautuminen useimpiin tähystystutkimuksiin

  • Ennen sovittua vastaanottoaikaa 12 tunnin paasto, josta viimeisen 2 tunnin aikana ei ole annettu vettä.

  • Virtsateiden jatkotutkimuksia varten koira tuodaan aamulla klinikalle ilman että koira on käynyt aamupissalla.

  • Voitte valmistautua eläinlääkärillä käyntiin kirjaamalla paperille etukäteen tietoja lemmikin voinnista, oireista yms.

Mikäli koira tulee jatkotutkimuksiin tai -hoitoon muualta eläinlääkäriltä, ottakaa paperit, mahdollinen lähete, laboratoriovastaukset, röntgenkuvat yms. dokumentit aiemmin tehdyistä tutkimuksista ja hoidoista mukaan klinikalle. Mikäli toivotte, lähetämme taas vastaavasti potilastiedot käynnistä klinikallamme potilaan lähettäneelle eläinlääkärille.

Valmistautuminen ruuansulatuskanavan tähystykseen, gastroskopiaan

  • Koira tulee pitää paastolla 24 tuntia ennen tähystystä ja sitä edeltävän ½ vuorokauden aikana annetaan vain liemimäistä ruokaa.

    • Vettä saa olla vapaasti tarjolla, mutta ei 2 tuntiin ennen tähystystä.

  • Kissa tulee pitää paastolla 12 tuntia ennen tähystystä ja sitä edeltävän ½ vuorokauden aikana annetaan vain liemimäistä ruokaa.

    • Vettä saa olla vapaasti tarjolla, mutta ei 2 tuntiin ennen tähystystä.

Jaa tämä sivu: