Kuopion Eläinlääkärikeskus Avoinna arkisin klo 8-17 p. 017 266 2266

Punkkikausi alkanut, muista punkkitorjunta!

Sinikka kertoi punkkitaudeista ja punkeista YLE Savossa & Savon sanomissa

Kek myymälästä saatavilla Scalibor punkkipannat ja Effipro liuos

Koirille: Scalibor, Exspot, Bayvantic, Frontline comp, Prac-tic, Effipro

Kissoille: Effipro, Frontline

Lemmikki pitää viedä eläinlääkäriin, mikäli punkin puremakohta punoittaa, turvottaa, kuumottaa, erittää tai jos koira ontuu, on kuumeinen tai muuten voipunut.

SUOSITTELEMME PUNKKIEN TORJUNTAAN VAIN VALMISTEITA JOIDEN TEHO JA TURVALLISUUS ON OSOITETTU LÄÄKKEELLE VAADITTAVALLA TAVALLA.

Fimean tiedote ulkoloisten häätöön tarkoitetuista valmisteista löytyy tästä linkistä. Punkit ovat ihmisten ja eläinten ikävä vaiva. Nyt alkaa olla taas punkkiaika, sillä niitä esiintyy, kun lämpötila ulkona kipuaa yli jääkaappilämpötilan. Lemmikkien punkkitartuntoja voi onneksi torjua helposti eri punkintorjuntavalmisteilla.

Punkit eli puutiaiset elävät kosteassa heinikossa, josta ne tarttuvat ohi kulkevaan ihmiseen tai eläimeen. Naaraspunkit tarttuvat ihoon kiinni ja koiraspunkit tulevat etsimään naaraspunkkeja iholta. Punkkien elinpiiri on levinnyt jo varsin pitkälle pohjoiseen Suomeen.

Punkin purema voi aiheuttaa epämiellyttäviä iho-oireita paikallisesti, mutta punkit levittävät myös vaarallista borrelioosi-bakteeria, joka aiheuttaa monenlaisia ja usein epämääräisen oloisia oireita, kertoo eläinlääkäri Sinikka Sarpanen Kuopion Eläinlääkärikeskuksesta.

Borrelia-bakteeritartunnan saanut lemmikki voi olla ruokahaluton, väsynyt tai kuumeinen. Sillä voi olla niveloireita: nivelet ovat kipeät tai ne tulehtuvat.Oireet voivat tulla vasta viiveellä syksyllä, jopa vasta talvella. Mikäli koiralla on tällaisia epämääräisiä yleisoireita, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin ja otattaa koiralta borreliatesti.Punkinpurema jättää aina pienen paikallisreaktion iholle, mutta mikäli yleisoireita ei ilmene, voi paikallisreaktiota hoitaa desinfektioaineella ja antibioottisalvalla kotona.

Nopeus on valttia

Punkki vaatii tietyn ajan juodakseen isäntäeläimen verta ja sylkäistäkseen haavaan taudinaiheuttajan. Siksi punkki pitäisi saada pois iholta, heti kun sen on havainnut. Ensisijainen punkintorjunta on lemmikin punkkisyyni. 

Koiran turkki on oikea punkkimagneetti. Ulkoilun jälkeen koira kammataan tai harjataan ja otetaan punkit pois apteekista saatavilla punkkipihdeillä. Eläimen punkkisyyni estää myös punkkien tulemisen kotiin ja tarttumisen ihmisiin.

Ehkäise ennalta

Punkkien tarttumista kannattaa ehkäistä ennakolla, ja eläimille on erittäin hyviä punkintorjuntavalmisteita. On olemassa eläimen iholle siveltäviä liuoksia, jotka kestävät esimerkiksi uimisen. Punkkipanta on myös hyvä ehkäisin, jos lemmikki suostuu sitä käyttämään. Koiraa ei saa pestä muutamaan päivään ennen liuoksen levittämistä. Torjuntaliuos leviää rasvakerroksessa koko eläimeen.

Liuoksen vaikutus kestää kuukauden, mutta jos koira ui paljon, vaikutusaika on lyhyempi. Punkkipanta on kätevä paljon uiville koirille: panta otetaan pois uimaan mennessä ja laitetaan taas uimisen jälkeen kaulaan. Näin uimavedessä olevat pieneliöt eivät kärsi ja pannan vaikutusaika on riittävän pitkä.

Markkinoilla oleviin yrttitorjuntavalmisteisiin Sinikka Sarpanen ei luota yhtä paljon kuin tutkittuihin valmisteisiin. Lemmikki pitää viedä eläinlääkäriin, mikäli punkin puremakohta turvottaa, kuumottaa, punoittaa, erittää tai jos koira ontuu, on kuumeinen tai muuten voipunut.

Takaisin edelliselle sivulle