Allergiatestaus

Allergiatestaus ihotestillä tai/ja verinäytteestä

Ihotestausta pidetään luotettavampana ja herkempänä kuin verestä tehtävää allergiatestiä ja lisäksi tulokset näkyvät heti.

Kek:ssa tehdään sekä ihotestejä että testataan verinäytteestä allergeenit.

Atopia tarkoittaa perinnöllistä taipumusta herkistyä tavallisille elinympäristössä oleville allergeeneille kuten siitepölyille, pölypunkeille ym. Atopian tyypillisimmät oireet ovat kutina ja toistuvat ihotulehdukset. Atopialla on perinnöllinen taipumus. Tyypillisesti koirat alkavat oireilla1-3 vuoden iässä.

Ihotestauksessa testataan yksilön reaktiota tiettyihin allergeeneihin, jonka perusteella saadaan tieto atooppisesta allergiasta. Positiivisten reaktioiden perusteella koiralle voidaan aloittaa yksilöllinen siedätyshoito, jolla pyritään lievittämään allergiaoireita. Siedätyshoito vaatii omistajalta sitoutumista, sillä siedätyshoito voi kestää vuosien ajan. Ihotestauksessa ei tutkita ruoka-aineallergioita, joihin luotettavin testauskeino on eliminaatiodieetti tarkkojen ohjeiden mukaisesti.

Koira tulee rauhoittaa testausta varten. Lemmikin kyljestä ajellaan karvat, jotta reaktiot allergeeneihin nähdään. Samassa rauhoituksessa on mahdollista tehdä muita toimenpiteitä, ilmoitathan asiasta aikaa varatessasi.

Valmistautuminen testiin

Koiran tulee olla ravinnotta 12 tunnin ajan, vettä saa olla tarjolla normaalisti. Kortisonilääkitykset suun kautta pienennetään asteittain. Ennen testiä koiran tulisi olla ilman kortisonia 3-4 viikkoa. Kortisonipistoksesta taas tulisi olla aikaa kulunut noin 2 kuukautta. Kortisonin käyttö paikallisesti (Cortvance), sekä antihistamiinien (Atarax) käyttö tulisi lopettaa 2 viikkoa ennen testiä.

Jos lemmikkisi kutina on sietämätöntä tai ihotulehdukset uusiutuvat odotusajalla ennen testiä, ota yhteyttä klinikalle. Käyttäkää shampoopesuja ( Allermyl, Epi-soothe, Pyoderm) iho-oireiden lievittämiseen. Myös antibioottikuurit ennen testiä ovat mahdollisia, käyttö on kuitenkin lopetettava 24 tuntia ennen testiä.

Olkaa hyvissä ajoin klinikalla testauspäivänä, ennen testiä täytetään kyselylomake yhdessä eläinlääkärin kanssa. Ottakaa myös mukaan tiedot aiemmista lääkityksistä ja muista hoidoista, jos lemmikkinne vierailee klinikallamme ensimmäistä kertaa.

Jos ihotestauksesta ilmenee lisää kysyttävää, ottakaa klinikalle yhteyttä.

Ihotestauksia Kek:ssa tekee eläinlääkäri Viivi Kangaskoski.

HESKA allergiatestit

Olemme siirtymässä allergiatestauksissa HESKA-allergiatestiin, joka tutkitaan verestä.

Tätä testiä pidetään maailmanlaajuisesti yhtenä luotettavimpana allergiatestinä, joten siirrymme ihotestauksista pois käytännöllisyyden vuoksi.

Ruoka-aineiden diagnosointi onnistuu luotettavasti vain ruokintaa muuttamalla (ns. eliminaatiodieetti), sillä verestä tehdyt allergiatestit eivät tutkimusten mukaan ole luotettavia ruoka-aineallergioiden kohdalla.

Allergiatestausta ei millään eläimillä käytetä varsinaisen diagoosin tekemiseen, vaan tulokset ovat vain tukemassa hoitosuunnitelman tekoa, mm. siedätyshoidon suunnitteluun.

Tällä testillä saamme tutkittua eri allergeeniryhmiä,esim. siitepölyt tai sisätila-allergeenit.

Valmistautuminen testaukseen

Paasto 12 h ajan, vettä saa olla tarjolla.

Ilman kortisonia 3-4 viikkoa.