iMoove Vet agilitykoiran kuntoutuksessa

Nykymuotoisina koiraurheilulajit ovat kehittyneet koiran peruskoulutuksesta täysimittaisiksi urheilulajeiksi, jotka haastavat koiran fyysistä suorituskykyä äärimmilleen.

Agilityssa koiran liike suuntautuu kiihdyttäessä eteenpäin, jarruttaessa taaksepäin, ponnistaessa ylöspäin ja laskeutuessa alaspäin, kaarteissa ja käännöksissä sekä kepeillä koira joutuu vastustamaan ja työskentelemään vasten keskipakoisvoimaa ja tällöin tuottamaan voimaa sivulta-sivulle.
Olipa tavoitteena menestyminen lajissa tai harrastaminen laadukkaasti vammoja ennaltaehkäisten, on koiran lihaskunnosta äärimmäisen tärkeä huolehtia.
Agilityn liikesuunnat (ponnistaminen, laskeutuminen, tiukat käännökset) ei pelkkä tasaisella tapahtuva juokseminen yksin riitä takaamaan riittävää lihaskuormitusta, jotta koiran kaikkien lajissa tarvitsemien lihasten voimatasot kehittyisivät tasaisesti ja riittävästi vastustamaan lajissa sen kroppaan kohdistuvia voimia vastaan.
Tästä syystä kohdennetulla lihasvoima harjoittelulla on perusteltu paikkansa lajia aktiivisesti harjoittelevien koirien ohjelmassa.

 

 

Tämän vuoksi koirani ovat vuosien ajan tehneet laadukasta oheisharjoittelua. Kun meille tarjottiin keväällä iMoove Vet -laitteen hyödyntämistä harjoittelussamme, pohdin laitteen mahdollisia lisähyötyjä.
Päädyin iMoove Vet:n antavan mahdollisuuden monipuoliseen loukkaantumisia ennaltaehkäisevään tukilihastreeniin ja haastamaan agilityn kannalta päälihasten lihasvoimaharjoittelun uudella tavalla.
iMoove Vet on valmistajansa mukaan fysiologinen simulaattori orgaaniseen liikkeeseen.
Valmistajan mukaan iMoove Vetin ns elisfeerinen liike on uniikkia maailmalla: se tuottaa erityistä eksentristä rotaatioliikettä kurvikkaalla kolmiulotteisella liikkeellä.
Näinpä laitteen käyttö harjoittelun tukena altistaa koiran turvallisissa olosuhteissa alustan epävakaudelle, joka on aina läsnä agilityssa – kilpailutilanteissa koiran tulee nopeasti sopeutua muuttuvan erilaisten alustoiden mukanaan tuomiin haasteisiin.
Samoin suurin riski loukkaantumisille lajissa ovat kuormitusvammojen lisäksi liukastumisista aiheutuvat kaatumiset sekä esteiden väleillä että esteillä – putkissa, kontakteilla, kepeillä että hypyillä.
Progressiivinen harjoittelu epävakaalla alustalla antaa koiralle mahdollisuuden opetella turvallisesti liikestrategioita näihin tilanteisiin, joissa sen tasapainoa haastavat sekä sen omasta voimantuotosta että ulkoisista tekijöistä koostuvat ärsykkeet.

Teimme Jarin kanssa laitteella 8 viikkoa kestäneen harjoitusjakson: Koira treenasi kaksijakoisella harjoitusohjelmalla kahdesti viikossa.
Harjoittelun nousujohteisuus taattiin sekä haastamalla koiraa lisäämällä iMoove Vet:n kallistuskulmaa ja alustan liikkeen nopeutta että lisäämällä lihaskuntoliikkeiden kuormittavuutta.
Harjoitusjaksolla koira kävi päivittäin normaaleilla lenkeillä sekä teki yhden intervalli -harjoituksen viikossa kahden iMoove Vet -harjoituksen lisäksi.
Palautumista seurattiin tarkasti.
Harjoitusjakson aikana Jarin lihasmassa lisääntyi.
Koiran paino nousi 16,4kg -> 17,8kg, reiden ympärys kasvoi polven yläpuolelta mitattuna +0,9cm/jalka ja nivusen kohdalta +1,7cm/jalka.
Koiran hyppääminen parani ja erityisesti laskeutumiset vakautuivat lapatuen vahvistuttua.
Harjoitusjaksoa edeltänyt 10m ja 30m spurttimatkojen ajat paranivat voimaharjoitusjakson päätyttyä tehdyn nopeusvoima jakson aikana kennoilla mitattuna -0,8s ja -1,4s.
Oma kokemukseni harjoitusjaksosta oli äärimmäisen positiivinen – ajan varaaminen ja harjoittelun toteutus oli mutkatonta, palvelu ystävällistä ja yksilöllistä.
Jarin kehitystä harjoittelujakson aikana oli hienoa seurata, kun alkuun hyvinkin haastavat liikkeet muuttuivat myös liiketaidon kehityksen näkökulmasta helpoiksi ja koiran vartalon hallinta parani entisestään.

 

Suosittelen iMoove Vet:iä tueksi urheilevien koirien lihasvoimaharjoitteluun.
Kokemus harjoittelujaksosta oli hyvä ja tulevaisuudessakin tulemme Jarin kanssa laitetta hyödyntämään oheisharjoittelussa kilpailukautta edeltävästi.

 

 

Kuntopiiri 2-4 kierrosta:
1. Seisominen jalat targeteilla 30+30s
2. Istu-seiso -vaihdot etujalat korokeella 4+4 toistoa
3. ”Punnerrus” takajalat korokkeella 4+4 toistoa
4. Kartion kierto 4+4 kierrosta
5. Jalkojen nostot 30+30s Palautus kierrosten välissä 3min

 

terveisin / best regards

”You miss 100% of the shots you don’t take.”

-Wayne Gretzky