Passi

LEMMIKKIELÄINPASSI/ PASS FÖR SÄLLSKAPSDKUR / PET PASSPORT

Lemmikkieläinpassi on Euroopan unionin virallinen asiakirja, jossa on paikka seuraaville merkinnöille:

Omistajatiedot
Eläimen kuvaus
Eläimen tunnistetiedot
Raivotautirokotukset
Serologinen tutkimus raivotaudin varalta
Käsittely punkkeja vastaan
Käsittely ekinokokkoosia vastaan
Muut rokotukset
Kliininen tutkimus
Laillistus
Muuta

Lemmikkieläinpassi helpottaa eläinten kanssa matkustamista

Lemmikkieläimen todistus eli ns. lemmikkieläinpassi otettiin käyttöön Euroopan unionin jäsenmaissa kesällä 2004.

Lemmikkieläinpassi vaaditaan koirilta, kissoilta, hillereiltä ja freteiltä kaikissa EU-maiden välisissä kuljetuksissa (sekä kaupalliset kuljetukset että omistajan mukana matkustavat lemmikit).

Passin tarkoituksena on osoittaa, että eläin on tunnistettavissa ja että eläin täyttää jäsenmaiden välisissä kuljetuksissa vaadittavat eläinten terveyttä koskevat ehdot.

Lemmikkieläinpassia voidaan käyttää myös silloin, kun lemmikkieläin käy vierailulla EU:n ulkopuolisessa maassa. Tällöin EU:n alueelle palattaessa tuontivaatimusten täyttyminen voidaan osoittaa lemmikkieläinpassilla.

Viennissä EU:n ulkopuoliseen maahan passia voidaan käyttää, jos määränpäämaa hyväksyy passin tuontitodistuksena.

Lemmikkieläinpassin voi ostaa eläinlääkäriltä.

Ennen passin myöntämistä eläinlääkäri tarkistaa, että eläin on tunnistusmerkitty (tatuointi tai mikrosiru) ja rokotettu raivotautia vastaan.

Eläinlääkäri tekee kaikki merkinnät lemmikkieläinpassiin. Hän merkitsee passiin tiedot eläimestä ja omistajasta, tunnistusmerkinnästä, rokotuksista, mahdollisesta ekinokokkoosilääkityksestä sekä raivotautivasta-aineiden määrityksestä.

Eläinlääkäri tarkastaa eläimen tunnistusmerkinnän aina, kun passiin lisätään uusia tietoja, myös esimerkiksi uusintarokotuksen yhteydessä.

Passissa on tilaa myös sellaisille merkinnöille, joita ei vaadita matkustettaessa EU:n alueella, mutta joita voidaan vaatia viennissä EU:n ulkopuolisiin maihin. Tällaisia merkintöja ovat esim. muut rokotukset tai eläimelle tehty kliininen tutkimus.

Lemmikkieläinpassi on sinikantinen vihko, jonka kannessa on EU:n lippu.

Lemmikkieläinpassin malli on yhtenäinen koko EU:n alueella, mutta eri EU-maiden lemmikkieläinpassien välillä voi olla pieniä eroavaisuuksia sivumäärän tai esimerkiksi laatikoiden koon ja muodon osalta. Kaikkien maiden passeissa on tiedot maiden virallisten kielten lisäksi myös englanniksi. Sellaisille maille, jotka soveltavat samoja sääntöjä ja menettelyjä kuin jäsenmaat, on luotu hieman erinäköinen malli passista, erityisesti kansilehden osalta. Maat, jotka saavat käyttää tällaista passia, ovat Andorra, Sveitsi, Färsaaret, Gibraltar, Grönlanti, Islanti, Liechtenstein, Monaco, Norja, San Marino ja Vatikaanivaltio.

Jos eläin pysyy vain kotimaassa, lemmikkieläinpassia ei tarvitse hankkia, vaan eläinlääkäri voi merkitä eläimen rokotukset esimerkiksi rekisteritodistukseen tai muuhun rokotuskirjaan.

Uuden passin malli ja sitä koskevat lisävaatimukset vahvistetaan Komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) N:o 577/2013 ja uudistettu passi on otettu käyttöön 29.12.2014. Vanhanmallinen, ennen 29.12.2014 myönnetty passi on voimassa eläimen elinajan.

Passi saadaan edelleen myöntää vain koiralle, kissalle ja fretille eikä muille eläinlajeille.

HUOM!
Uuden lemmikkieläinasetuksen tuomat muutokset 29.12.2014 alkaen EVIRA:n sivuilta.