Suomi 100v – KEK 17v

Juuret syvällä suomalaisuudessa, katseet tulevaisuudessa –

Kun Suomi juhli 100 vuotta, Kuopion Eläinlääkärikeskus täytti 17 vuotta

Kuopion Eläinlääkärikeskus on osa yli 100-vuotiaan Suomen historiaa ja tärkeä osa tulevaisuutta.

Vuonna 2017 100-vuotisjuhliaan viettävän Suomen historiaan kuuluvat olennaisena osana myös eläimet ja niiden terveydestä, sekä hyvinvoinnista huolehtiminen.

1800-luvun lopulla eläinlääkärit hoitivat lähinnä hevosia ja näiden tärkeiden työjuhtien merkitys korostui entisestään sotavuosina.
Hevosten määrä alkoi vähentyä sotien jälkeen ja eläinlääkärien hoidettavaksi päätyi etenkin nautoja lypsykarjatalouden kehittyessä.
Pikkuhiljaa eläinlääkärien tehtävät alkoivat monipuolistua ja tänä päivänä hoitopöydälle päätyy tuotantoeläinten lisäksi monenlaisia rakkaita lemmikkejä, jotka ovat perheenjäseniä.

Tässä suomalaisen eläinlääketieteen historiassa on ollut mukana jo yli 17 vuoden ajan myös Kuopion Eläinlääkärikeskus, kek.fi.
KEK:n perustajaeläinlääkäri Erkki Hara toimi Kuopion kaupungineläinlääkärinä 1980-luvun alusta eteenpäin.
80-luvun lopussa Erkki alkoi tehdä yhteistyötä eläinlääkäri Pekka Halosen kanssa ja eläinlääkäri Sinikka Sarpanen tuli mukaan remmiin vuonna 1992.

Kun Kuopion kaupungineläinlääkärin virka lopetettiin 1999, oli aika perustaa kaupunkiin hyvin varusteltu pieneläinvastaanotto yhä kasvavan lemmikkieläinpopulaation hoitoon ja näin sai alkunsa Kuopion Eläinlääkärikeskus, kek.fi.

Vuosien varrella moni asia on muuttunut ja kehittynyt.
Useat eläinlääkäriasemat ovat muuttuneet pikkuvastaanotoista täyden palvelun klinikoiksi.
Myös lemmikkien arvostus on muuttunut, niiden ollessa tänä päivänä tärkeitä perheenjäseniä.
Näitä tärkeitä ystäviä tuodaan Kuopion Eläinlääkärikeskuksen ammattilaisten hoitoon eri puolilta Suomea.

Työntekoa ohjaa Evidence Based Veterinary Medicine (EBVM) eli näyttöön perustuva eläinlääketiede.

KEK:ssa on panostettu henkilökunnan jatkuvaan koulutukseen, ajanmukaisiin tutkimus- ja hoitomenetelmiin, sekä välineistöön ja erityisesti nykyaikaiseen diagnostiseen kuvantamiseen (UÄ, RTG, MRI ja CBCT).

Vaikka näin 100-vuotiaan Suomen ja 17 vuotiaan KEK:n juhliessa on syytä muistella historiaa, on myös tärkeää kääntää katseet kohti tulevaisuutta.
Kuopion Eläinlääkärikeskus jatkaa kehittymistään ollen kokonaisvaltainen traumaklinikka, unohtamatta lemmikkien perusterveyden- ja sairaudenhoitoa yhteistyössä eri ammattilaisten kanssa.

 

”Mis sie tarvitset oikei hyvvää eläinlääkäriä. Täs siul on sellane. ”

Suomen viettäessä 100-vuotisjuhlia Kuopion Eläinlääkärikeskuksessa iloitaan 17 toimintavuodesta.

Ps.
Hihassa oleva SININEN RISTI on siis aito SA E leimalla varustettu SA INT ELJAKE eli Suomen sotien ajalta säästynyt Suomen armeijan eläinlääkintöjakelukeskuksen hihamerkki.

Nykyisin KEK:n toimitusjohtajana ja klinikkaeläinlääkärinä toimiva Sinikka Sarpanen osti sen opiskeluaikoinaan 80-luvulla armeijan huutokaupasta EKK:n mustalta käytävältä, kaiken muun tarvikkeiston mukana, silloin kun Niinisalosta lopetettiin hevostoiminta.

Mukaan tarttui samaisesta armeijan huutokaupasta mm. kengittäjän pakki, satulasepän työkalut ja eläinlääkärin leikkausvarusteet, sekä kotikäyntilaukku ja mm. hevosen hammasraspit ja hampaanpoistopihdit.

Paljon niillä tarvikkeilla on ollut vuosien varrella käyttöä ja osa on edelleen käytössä, mutta iso osa on selkeästi museotavaraa.
Siis tallessa on.

”Harrastuksekseni olen keräillyt myös vanhoja suomenkielisiä eläinlääketieteen kirjoja” -Sinikka kertoo.

Haaveena on vielä joskus perustaa arvoiselleen paikalle vitriini, jossa em. tarvikkeisto pääsee esille kaikkien nähtäväksi.