Pentu jolla oli kivi jumissa nenässä

Puolen vuoden ikäinen koira oli niiskuttanut jo useamman viikon ajan ja pennun oli erityisen vaikea hengittää nenän kautta.

Annetuista antibioottikuureista huolimatta vaiva oli jatkunut jo jonkin aikaa ja sieraimestakin tuli jo eritettä pärskiessä.

Koira tuli lähetteellä KEK:n selvittääksemme syyn jatkuvaan ryystämiseen ja niiskutukseen.

KEK:ssa pennulle tehtiin perusteellinen kliininen tutkimus, otettiin röntgenkuvat ylä- ja alahengitysteistä, verinäytteistä tutkittiin tulehdusarvot (TVK & CRP), sekä tehtiin hengitysteiden tähystystutkimus.

Otetuissa röntgenkuvissa on nähtävissä kovan kitalaen yläpuolella vierasesine, joka paljastui tähystyksessä sierainontelon takaosaan tiukkaan jumittuneeksi kiveksi.

Kivi saatiin poistettua tähystyksen jälkeen leikkauksellisesti.

Usein vierasesineet hengitysteissä eivät näy otetuissa röntgenkuvissa, koska vierasesineenä voi toimia esimerkiksi pitkä puutikku.
Tämä on erityisen tyypillistä ilmavainuisilla metsästyskoirilla, useimmiten ajokoirilla.

Hengitysteistä otetaan varsin usein tutkimuksen yhteydessä sytologisia eli soluvärjäysnäytteitä.

Aspergillussieni voi aiheuttaa niiskutusta, sierainvuotoa, tulehdusmuutoksia yms. ylähengitysteiden oireilua.

Joskus joudutaan ottamaan koepala muutoksista, jos epäillään tähystyksessä näkyvien muutosten olevan kasvaimia tai muita silmämääräisesti tunnistamattomia muutoksia.

Osa hengitysteissä esiintyvistä kasvaimista on hyvänlaatuisia, toiset taas voivat olla hoitoennusteeltaan niin huonoja ettei leikkaushoitoon ole syytä ryhtyä.
Joissain tapauksissa päädytään kasvainmassan lääkkeelliseen hoitoon.

Nenäpunkki voi aiheuttaa hengitysteissä ärsytystä ja siten myös niiskutusta.
Nenäpunkin aiheuttamat ärsytys yms. oireet nenäkuorikoissa voivat heikentää koiran hajuaistia, joka taas etenkin nenätyöläisillä metsästyskoirilla voi olla varsin isokin riesa!

Jos lemmikkisi niiskuttaa kovasti ja esiintyy etenkin toispuoleista sierainvuotoa, on syytä varata aika vastaanotolle.

Hengitysteiden tähystys tehdään yleisanestesiassa, joten älkää antako lemmikille ruokaa tutkimusaamuna.

Jotta oireilujen syy saadaan selville, useimmiten tähystyksen yhteydessä tehdään myös ylä- ja alahengitysteiden röntgenkuvaus ja saatetaan ottaa näytteitä tutkittavaksi laboratorioon.