Kasvainsairaudet

Varsin usein tarvitsevat potilaamme myös erilaisten kasvainsairauksien hoitoa.
Pelkkä kirurginen kasvaimen poisto ei aina riitä.

Syöpäsairauksien hoidossa tärkeintä on tarkka diagnoosi, joten aina kun asiakas siihen suostuu, tutkitaan poistetut kasvaimet ja otetut koepalat ja/tai solunäytteet patologian laboratoriossa.

Selvän diagnoosin avulla pystyy eläinlääkäri tarvittaessa aloittamaan potilaalle sopivan sytostaattihoidon ja antamaan omistajalle potilaan hoitoennusteen.

Vaikka ihmisten ja eläinten syöpähoidoissa on paljon samanlaista, löytyy myös tärkeitä eroja.

Useimmiten on ihmisten käsitys solusalpaajahoitoa saavasta potilasta ennakkokäsitysten muokkaama (jatkuva pahoinvointi, valtavat kivut, hiusten menetys jne.).

Suhteessa ihmiseen, on koirien ja kissojen solusalpaaja-annokset pienempiä ja potilaat kestävät lääkitystä hyvin.

Ohimenevää pahoinvointia on joskus odotettavissa 2-3 lääkityksen jälkeisenä päivänä.
Pahoinvointilääkityksellä myös tämä on usein estettävissä.
Mikäli samalla käyntikerralla annetaan useamman sytostaatin yhdistelmä, saattavat sivuvaikutukset olla voimakkaampia, mutta kissan tai koiran vointi entisöityy silti useimmiten muutamassa päivässä.

Potilaiden vointia seurataan hoitojaksojen aikana verikokeiden avulla.
Tarvittaessa annostusvälejä ja annoksia muokataan.

Hoidon lopputulos riippuu kasvainsairauden tyypistä ja levinneisyydestä, lääkevasteesta ja monesta muusta tekijästä.

Usein kuitenkin voitetaan lemmikille kuukausia, jopa vuosia laadukasta elinaikaa tai saadaan sairaus hoidettua kokonaan.

 

Elektrokemoterapia koirien ja kissojen kasvainsairauksien hoidossa

Elektrokemoterapialla, yhdistettynä tiettyihin lääke ja muihin hoitoihin, pystytään hoitamaan mm. tietyntyyppisiä kirurgisesti hankalasti poistettavia ihon- ja ihonalaisen kudoksen, sekä suun alueen kasvainmuutoksia.

Hoidamme kasvainpotilaita eläinlääkärin lähetteellä tai suoraan vastaaottokäynnin yhteydessä.

Lähetepotilaille varataan aika elektrokemoterapiakoulutuksen käyneelle kasvainsairauksien hoitoon perehtyneelle eläinlääkäri Lauri Siirille.

Hoito vaatii potilaan nukutuksen.

 

Aina ei kasvainsairauksien kohdalla pystytä minkään tyyppisillä hoidoilla edes parantamaan eläimen elämisen laatua tai edes pidentämään ennustettavissa olevan elämän pituutta, joten joudutaan päätymään eutanasiaan kärsimysten välttämiseksi.

Kuitenkin useimmiten on tärkeää tehdä tarvittavat tutkimukset, jotta tarkka ennuste pystytään asettamaan ja sen avulla tekemään ne raskaimmatkin päätökset tutkitun tiedon perusteella.

Kasvainmassa saattaa sijaita alueella josta sen kirurginen poisto on mahdotonta tai olla solutyypiltään sellainen, että sen pysäyttämiseksi ei ole olemassa tunnettuja lääkityksiä tms. toimenpiteitä.