Pehmytosakirurgia

Pehmytosakirurgia – pikku näppylänpoistosta vaativiin leikkauksiin

Pehmytosakirurgialla tarkoitetaan kaikkia leikkauksia, jotka eivät koske tuki- ja liikuntaelimistöä eli eivät ole ortopedisiä leikkauksia.

Pehmytosakirurgisia toimenpiteitä ovat esim. kastraatiot, sterilaatiot, muut vatsaonteloleikkaukset kuten virtsakivien ja kasvaimien poistot virtsarakosta, ruoansulatuskanavan vierasesine-, kasvain- ja kiertymäleikkaukset, keisarinleikkaukset, piilokivesten poistoleikkaus, pernan poisto, kasvaintenpoistot ihosta, ektooppisen virtsatiehyen korjausleikkaus, sekä peräpään alueen leikkaukset kuten anaalirauhasten poistot.

Kaikki eläinlääkärimme Kuopion Eläinlääkärikeskuksessa tekevät pehmytosakirurgisia leikkaustoimenpiteitä, mutta osa vaativimmista leikkauksista suunnataan vain tietyille kirurgeille.

 

Leikkaustarkastus

Leikkausta vaativien sairauksien hoidossa varataan useimmiten aika ensin leikkaustarkastukseen, jollointehdään eläimen terveystarkastus, muut tarvittavat tutkimukset (esim. verinäytteet ja röntgenkuvaus), tehdään leikkaussuunnitelma ja sovitaan varsinainen leikkausajankohta.

Hätätapaukset

Hätätapaukset pyrimme ottamaan aina aukioloaikoina vastaan riippumatta ajanvaraustilanteesta:muut jonossa olevat asiakkaat kyllä useimmiten ymmärtävät toisen lemmikin hädän ja joustavat omissa aikatauluissaan toisen hengen pelastamiseksi. Toisaalta koska klinikallamme on aina työvuorossa useita eläinlääkäreitä samanaikaisesti, myös joustovaraa hätätapausten välittömään hoitoon varsin hyvin.

Näytteet patologian laboratorioon

Kasvainkirurgiassa lähetämme asiakkaan pyynnöstä ja suostumuksesta koepalan alueelta tai mahdollisesti koko poistetun alueen jatkotutkimuksiin Patovet patologian laboratorioon.

Patologin lausunto toimitetaan asiakkaalle sovitusti puhelimitse tai kirjallisesti riippuen näytteen laadusta, muutaman päivä – viikkojen sisällä leikkauksesta.
Joissain tapauksissa tutkittavalta alueelta otetaan ensin kudos tai irtosolunäyte ennen mahdollista suunniteltua kirurgiaa diagnoosin varmistamiseksi.

Valmistautuminen leikkaukseen

Mikäli lemmikillesi on varattu aika kirurgiseen tai muuhun anestesiaa vaativaan toimenpiteeseen, voitte valmistautua tulevaan toimenpiteeseen jo kotona.

Suosittelemme koirille ja kissoille noin 12 tunnin paastoa ennen toimenpidettä. Vettä saa olla tarjolla, kuitenkin vesikuppi otetaan pois paria tuntia ennen toimenpidettä.

Kaneja ja jyrsijöitä ei saa paastottaa ennen leikkausta, pidä ruokaa ja vettä normaalisti tarjolla.

Mikäli koira on tulossa kirurgiseen toimenpiteeseen, suosittelemmekoiran pesua leikkausta edeltävänä päivänä.

Ennen vastaanotolle tuloa käyttäkää koira lenkillä, jotta koirapääsee tyhjentämään rakkonsa ja mahdollisesti ulostaa tarvittaessa.
Näin vältytään turhalta tuhriintumiselta.

Toisaalta mikäli on oletettavaa että halutaan tehdä virtsarakon UÄ-tutkimus ennen varsinaista leikkausta, pyritään siihen että rakko on mahdollisimman täysi.
Tällöin pyritään varaamaan aamuaika ja mahdollisesti saatetaan kantaa koira vastaanotolle, niin ettei se virtsaa ennen toimenpidettä.

Mikäli koira tulee jatkotutkimuksiin tai -hoitoon muualta eläinlääkäriltä, ottakaa paperit, laboratoriovastaukset, röntgenkuvat yms. dokumentit aiemmin tehdyistä tutkimuksista ja hoidoista mukaan klinikalle.
Mikäli toivotte ja sallitte, lähetämme taas vastaavasti potilastiedot käynnistä klinikallamme potilaan lähettäneelle eläinlääkärille.

Kun lemmikkiä noudetaan kotiin, on hyvä varata mukaan lämmin peitto tai huopa.
Lisäksi autossa olisi hyvä olla vedenpitävä alusta lemmikille, sillä nukkuva eläin saattaa hyvinkin tehdä vaikkapa pissit alleen.

Mikäli lemmikki tulee kirurgiseen toimenpiteeseen, se saa useimmiten kotiin jatkohoitona kaulurin, jolla estetään haavan nuoleminen.
Mikäli teillä on ennestään oma kauluri, ottakaa se mukaan klinikalle tultaessa.
Kauluria varten olisi hyvä varata normaalipaksuinen, kokonaan avattavissa oleva panta, johon kauluri voidaan kiinnittää.

Tämä koskee myös kissoja, jotka ovat tunnetusti erittäin taitavia riisumaan kaulurinsa.
Klinikaltamme voitte hankkia perinteisen kaulurin sijaan hyvin suositun ilmatäyteisenrengaskaulurin tai suojapuvun haavan nuolemisen ja raapimisen estoon.

Leikkauksen aikana ja jälkeen

Useimmissa tapauksissa voitte jättää sovittuna ajankohtana esilääkityn lemmikkinne klinikalle tutkimuksia ja toimenpiteitä varten ja noutaa myöhemmin iltapäivällä jo heräilevän potilaan kotiin.

Varautukaa kuitenkin olemaan tavoitettavissa puhelimitse, jotta voimme tarvittaessa neuvotella potilaan hoidosta.

Kotiin lähdettäessä on toivottavaa, että autossa on mukana kuskin lisäksi saattaja eläimelle tai autossa on häkki tms. kuljetusosasto lemmikille.

Kotona anestesiaa seuraavana iltana on normaalia, että lemmikki tahtoo levätä ja nukuskella nukutusta seuraavan illan. Se tulisikin asettaa lämpimään vedottomaan rauhalliseen paikkaan lepäämään. Huolehdithan ettei perheen toiset eläimet tai ihmisetkään häiritse nukkuvaa eläintä. Alustan tulee olla helposti pestävä tai vedenpitävä, koska joskus lemmikki saattaa oksentaa tai tehdä tarpeensa alleen heräämisvaiheessa.

Ottakaa yhteyttä klinikalle, mikäli heräämisvaiheessa on jotain teitä huolestuttavaa!