Rotujen ääriominaisuuksien jalostuksesta

Rotujen ääriominaisuuksien sairas jalostus on loputtava

Muuten menetämme varsin pian monta hienoa rotua kokonaan.

Hyvin monien rotujen erilaiset ominaisuudet ovat viime vuosikymmenien aikana jalostuneet sairauksiksi, kun rodullisen kauneuskäsityksen mukaisesti siitokseen on käytetty vain ääriominaisuudet omaavia yksilöitä.

Tälläsiä sairauteen asti äärimmäisiä ja/tai sairautta aiheuttavia rotuominaisuuksia on esimerkiksi liian lyhyt tai pitkä kuono (ahtaat hengitystiet tai silmien ja alaleuan kehitys puutteellinen tai jopa puuttuu), liian suorat tai käyrät etu- tai takajalat (kyynär-, olka-, ranne-, polvi-, lonkka-ja kinnernivel sairauksia), liiallinen ihon tai karvan määrä (ihotulehduksia, hautumia, korvakäytävien tukkeutumista ja tulehduksia, puhumattakaan lämmönsäätelyongelmista) jne…

Toki myös äärimmäisen suuri tai pieni eläimen tai sen jonkin ruumiinosan koko ja jonkin ruumiinosan äärimuotoon jalostus tuo omat ongelmansa.

Rotujen ääriominaisuudet ovat terveestä poikkeavia geenimuutoksia eli ns. normaalista on jalostusvalinnoilla valittu sairaat ominaisuudet jalostukseen.

Eläinsukupolvet menevät hämmästyttävän nopeasti (vrt. 1-vuotias on usein jo sukukypsä) ja siksi nuo ääriominaisuudet pääsevät kehittymään/taantumaan huomaamattoman äkkiä, vaikka monet ominaisuudet ovat polygeenisesti periytyviä eli eivät yhden geenin virheen mukaan määritettävissä.

Matadorijalostus, linjasiitokset ja etenkin ulkomuodon ja valionarvojen ihannointi vie myös liioittelemattomien rotujen geenipohjaa aina vain pienemmäksi ja pienemmäksi, jolloin perinnölliset sairaudet ja autoimmuunisairaudet lisääntyvät.

 

Tähän sairaiden ominaisuuksien jalostukseen vaikuttamiseen ovat avainasemassa ainakin;

* Rotujärjestöjen ylläpitämät FCI:n rotumääritelmät ja jalostustavoiteohjelmat (JTO).

* Kultakin rodulta vaadittavat terveystutkimukset (PEVISA ym.).

* Näyttelytuomarit jotka ohjaavat kauneuskäsitystä.

* Kasvattajat ja kaikki jotka pentuja teettävät.

* He jotka pennun ostavat, tekevät ostovalinnoillaan kaupan mahdolliseksi.

* Eläinlääkärit, jotka näkevät päivittäisessä työssään jalostuksen vaikutukset eläinten terveyteen.

* Juuri pöydällä oleva eläinsuojelulaki.

Jos olet hankkimassa uutta koiraa/kissaa perheeseen tai miettimässä minkä tyyppisellä yhdistelmällä voisi saada mahdollisimman terveitä yksilöitä aikaiseksi, kysy ihmeessä myös eläinlääkärisi neuvoa ja mielipidettä jalostusnäkökulman suhteen

Me eläinten terveyden- ja sairaanhoidon ammattilaiset kannamme mielellämme työksemme kortemme kekoon eläinten terveyden ja hyvinvoinnin puolesta.