Lemmikki kateissa tai löytöeläin löytynyt

Tunnistusmerkintä

Tunnistusmerkinnästä on eläimelle ja sen omistajalle suurta hyötyä esimerkiksi katoamistilanteissa.

Rotukoiran pennuille annetaan tunnistusmerkintä jo ennen rekisteröintiä Kennelliittoon.

Rekisteröimättömille koirille ja kissoille suosittelemme eläinten merkitsemistä jo pentuna rokotusten yhteydessä.

Tunnistusmerkintä (tatuointi tai mikrosiru) vaaditaan ulkomaille matkustettaessa sekä koirilta osallistuttaessa Suomen Kennelliiton järjestämiin näyttelyihin tai kokeisiin.

Yksilöllisen tunnistenumeron avulla eläin on tunnistettavissa ja omistajatiedot löytyvät tarvittaessa.

Mikrosiruun sisällytetty numerosarja rekisteröidään kissoilla haluttaessa Suomen Kissaliittoon, koirilla Suomen Kennelliittoon tai omistaja voi itse rekisteröidä tiedot Turvasirurekisteriin.

Mikäli eläin on kadonnut tai olet löytänyt tuntemattoman lemmikin, voit ottaa yhteyttä em. rekistereihin saatuasi selville mikrosirunumeron.

Mikrosirunumeron voi saada selville mikrosirulukulaitteella, jollainen on käytettävissä vastaanotollamme, poliisilla ja löytöeläintaloissa.

SIRUHAKU.FI –VERKKOPALVELU LÖYTÄÄ YHTEYDEN LÖYTÖELÄIMEN OMISTAJAAN

Siruhaku.fi–verkkopalvelu löytää yhteyden löytöeläimen omistajaan.

Suomessa tunnistusmerkitään vuosittain tuhansia lemmikkieläimiä mikrosirua käyttäen. Mikrosirun avulla tunnistusmerkityt eläimet voidaan tunnistaa yksilöllisesti lukemalla mikrosirun numero lemmikistä lukijalaitteella.

Suomessa ei ole kuitenkaan ollut olemassa mikrosirurekisteriä, joka palvelisi löytöeläimen löytäjiä siten, että mikrosirulla tunnistusmerkityn eläimen omistajaan saataisiin helposti ja nopeasti yhteys heti, kun sirun numero on saatu luettua.

Siruhaku.fi korjaa tämän puutteen. Siruhaku.fi on Internetissä toimiva hakupalvelu, jonka avulla lemmikin omistajaan saadaan yhteys heti, kun sirun numero on tiedossa. Palvelu on kaikkien löytöeläinten löytäneiden vapaassa käytössä maksutta 24 tuntia vuorokaudessa.

Syötä lukemasi mikrosirun numero yllä olevaan hakulaatikkoon ja paina ”Hae”. Jos sirunumerolla löydetään eläimen omistajatiedot Siruhakuun kuuluvista tietokannoista, saat näkyviin yhteydenottoruudun, jolla voit heti lähettää yhteystietosi eläimen omistajalle. Omistaja ottaa sinuun varmasti heti yhteyttä, mikäli lemmikki on kadonnut.

Löytöeläimet

Kuopion alueen löytöeläinten hoitopalvelujen järjestämisestä vastaa Eläinhoitola Ilo, jonka toimipiste sijaitsee Toivalassa osoitteessa Lotteisentie 32.
Toimipiste on avoinna arkisin kello 12–17, sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä kello 12–16. Lisätietoja Eläinhoitola Ilon verkkosivuilta tai Eläinhoitola Ilon Facebook-sivulta.
Eläinhoitola Ilon henkilökunnan tavoittaa puhelimitse numerosta 045  7839 7721.

Pääsääntöisesti löytöeläimet kiinniottaa ja toimittaa eläinsuojaan eläimen löytäjä.
Löytöeläinsuoja voi kuitenkin järjestää kuljetuksen, mikäli se ei ole löytäjän puolesta mahdollista.

 

Etsijäkoiraliiton vinkit karkaamistilanteisiin

Etsijäkoiraliiton puhelinneuvonta antaa neuvoja, miten karkuri saadaan parhaiten kotiin. Usein neuvonta auttaa, ja ohjeita noudattamalla karkuri saadaan kotiin, kun pauke on loppunut.

Etsijäkoirat eivät lähde etsintöihin uuden vuoden yönä. Koirat lähtevät töihin tapausten kiireellisyysjärjestyksessä ja koirien saatavuuden mukaan uuden vuoden päivästä eteenpäin.

Vinkit karkaamistilanteisiin

1. Älä etsi karkuria suurella porukalla. Se pelottaa karkuria.

1. Joku perheenjäsen voi jäädä karkaamispaikalle tai jätä katoamispaikalle oma vaatteesi ja herkkupaloja. Koira saattaa palata sinne, kun pauke loppuu. Jonkun on syytä olla kotona, sillä koira löytää usein kotiin. Kotiin palaamista voi helpottaa tekemällä sinne hajujälkeä omistajan hajulla tai ruokajäljellä (esim. vetämällä maassa sukkahousuja, joissa on herkullista märkäruokaa).

2. Kotipihalla tai katoamispaikalla kannattaa grillata esimerkiksi kertakäyttögrillillä. Grilli levittää ruoan tuoksun ja rauhoittaa koiraa.

3. Ilmoita koirasta mahdollisimman laajasti: www.karkurit.fi, kuntasi löytöeläintalo, lyhtypylväät, lähitalot jne. Laita ilmoitukseen valokuva tai kuvaus koiran ulkonäöstä ja omat yhteystietosi. Huom! Älä laita koiran nimeä. Nimellä huutelu pelottaa stressaantunutta koiraa.

4. Jos et ole ennen uutta vuotta ottanut talteen koiran hajua, tee se nyt siltä varalta, että Etsijäkoiraa tarvitaan. Hajuksi käy esimerkiksi koiran kaulapanta, makuualusta, lelut tai hoitovälineet. Säilö hajut puhtaaseen lasipurkkiin tai muovipussiin.

5. Jos näet karkurin, yritä rauhoittaa alue ja toimi mahdollisimman rauhallisesti. Houkuttele koira luoksesi äänellä, leikkimällä tai herkkuruoalla. Älä huuda tai juokse koiran perään, vaan pyri saamaan se tulemaan luoksesi.

6. Koulutetut Etsijäkoirat ovat läpikäyneet pitkän koulutuksen ja testit. Älä anna etsintätehtävää testaamattomalle koiralle. Karkulaiselle rakkaan kaverikoiran voi ottaa mukaan kävelemään karkaamispaikalle tai tekemään hajujälkeä takaisin kotiin.

7. Karkulaisen havainneiden ihmisten ei yleensä kannata yrittää ottaa sitä kiinni, vaan ilmoittaa havainnosta heti eläimen omistajalle tai Etsijäkoiraliitolle.

8. Etsintää ei pidä lopettaa epätoivoisena muutaman päivän päästä, sillä karkulaisia on saatu kotiin pitkienkin aikojen päästä.

Lisätietoja ja haastattelut (även på svenska): Etsijäkoiraliitto, puheenjohtaja Lena Lundell, 040 146 2501, tiedottaja Päivi Rosqvist, 0400 425666 Valokuvapyynnöt Päivi Rosqvist.